Klingbeil, 43-letnik, ki je blizu novemu nemškemu kanclerju Scholzu, je na zaradi pandemije pretežno virtualnem kongresu SPD-ja v Berlinu prejel 86,3 odstotka glasov, Esken pa 76,7 odstotka. Izidi sicer še niso povsem dokončni, saj je treba odločitve potrditi z glasovanjem po pošti.

Klingbeil, ki bo zamenjal odhajajočega vodjo Norberta Walterja Borjansa, je štiri leta opravljal funkcijo generalnega sekretarja SPD-ja in velja za ključnega akterja v volilni oživitvi stranke. Med drugim mu pripisujejo zasluge za združevanje različnih frakcij SPD-ja na volitvah in pomiritev notranjih delitev.

"Zmaga na parlamentarnih volitvah zame ni dovolj. Na tej poti moramo nadaljevati," je strankarskim delegatom povedal Klingbeil. Pri tem je pozval k jasni razdelitvi nalog med zvezno vlado in SPD-jem.

"Spremenili bomo to državo, jo okrepili in jo naredili pravičnejšo," je medtem dodala 60-letna Esken, ki je bila na čelo stranke sicer prvič izvoljena že pred dvema letoma. Pri tem želi pomagati SPD, da postane "stranka levih", ki jo je država tako močno potrebovala, njene besede povzema DPA.

Naslednji generalni sekretar stranke naj bi postal Kevin Kühnert, dolgoletni tekmec Scholza in član levega krila SPD-ja.

SPD se je po zmagi na septembrskih volitvah in koncu 16-letnega mandata nekdanje kanclerke Angele Merkel vrnil v vlado in oblikoval tristrankarsko koalicijo z Zelenimi in liberalci (FDP). Polovica poslancev SPD-ja v parlamentu je novih, četrtina pa je mlajših od 35 let.
SPD se bo prihodnje leto spopadel z novimi preizkušnjami na štirih deželnih volitvah.