Mednarodni preiskovalci so ugotovili, da je letalo sestrelila raketa vrste buk, ki so jo na območje Ukrajine, ki je bilo pod nadzorom proruskih upornikov, pripeljali iz Rusije in pri sestrelitvi katere je najverjetneje sodelovala tudi ruska vojska. Moskva sicer zanika vsakršno vpletenost v sestrelitev, a oblasti Nizozemske in Avstralije menijo nasprotno.

Zato sta državi proti Rusiji zdaj sprožili nov postopek pred Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO). Kot so ob tem danes sporočili v Haagu, mora ICAO sama preveriti oziroma odločiti, ali je Rusija odgovorna za nesrečo in mora zato nositi posledice. Če bo agencija ZN-a pritrdila stališču Haaga in Canberre, bo to odprlo pot za vložitev odškodninskih tožb, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Vemo, da je MH17 z raketo vrste buk sestrelila ruska vojska," je poudaril nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra. Vlada v Haagu sicer zatrjuje, da nov postopek ni povezan s sedanjo rusko agresijo v Ukrajini in da so se nanj dlje časa pripravljali. Specifično Rusiji v njem očitajo, da je z nezakonito uporabo orožja proti civilnemu letalu kršila jamstva, zapisana že v čikaški konvenciji o varnosti civilnega zračnega prometa iz leta 1944.

Vlada v Canberri je medtem prav tako sporočila, da začenjajo nov postopek proti Rusiji, ker ta še naprej noče prevzeti odgovornosti za svojo vlogo pri sestrelitvi leta MH17 in se je oktobra 2020 tudi enostransko umaknila iz pogajanj z Avstralijo in Nizozemsko glede tega.

V zvezi s tragedijo MH17 trenutno že potekata vsaj dva sodna postopka, poroča DPA – eden na kazenskem sodišču v bližini Amsterdama, kjer zaradi sestrelitve oziroma umora 298 ljudi v odsotnosti sodijo trem Rusom in Ukrajincu, drugi pa na Evropskem sodišču za človekove pravice, kjer Nizozemska v zvezi s tem toži Rusijo.

Letalo družbe Malaysia Airlines, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je bilo sestreljeno 17. julija 2014, v času intenzivnih spopadov med ukrajinskimi in proruskimi silami na separatističnem vzhodu Ukrajine. Ubitih je bilo vseh 283 potnikov in 15 članov posadke na krovu. Med žrtvami je bilo 193 Nizozemcev, 27 avstralskih državljanov in 43 Malezijcev.