Več kot 64.000 staršev, ki skupaj zahtevajo dobrih 1,4 milijarde evrov odškodnine, po lastnih navedbah zastopa nizozemska ustanova za raziskovanje tržnih informacij (Somi).

V utemeljitvi zahteve je navedeno, da TikTok zbira podatke o mladoletnih in jim nato na podlagi tega posreduje ciljne oglase brez zahtevanega dovoljenja. Otroci so poleg tega prek posameznih izzivov, ki so predstavljeni na platformi, izpostavljeni nevarnostim oziroma jih ti spodbujajo k nevarnemu ravnanju.

Tiskovna predstavnica TikToka je v odzivu sporočila, da že pripravljajo celovite korake, s katerimi naj bi poskrbeli za varnost mladine na spletnem mestu. Med drugim naj bi bili računi uporabnikov, mlajših od 16 let, zgolj zasebni, hkrati pa naj bi imeli starši ali skrbniki možnost, da svoje račune povežejo s svojimi najstniki.

TikTok je sicer v lasti kitajskega koncerna Bytedance. V skladu z dozdajšnjimi pravili potrebujejo mladoletni za uporabo TikToka soglasje staršev ali skrbnikov, mlajšim od 13 let pa je njegova uporaba prepovedana.

Tožba nizozemskih staršev proti TikToku ni prva. V Združenem kraljestvu je bila aprila vložena tožba borcev za pravice otrok, Evropska komisija pa je konec maja napovedala, da bo preverila poslovno prakso TikToka.