Policija naj bi po napadu znova prevzela nadzor v zaporu, poroča španska tiskovna agencija EFE. Po noči intenzivnih spopadov med policijo in oboroženimi napadalci je bilo jutro v haitijski prestolnici mirnejše.

Novinar EFE je v okolici zapora videl najmanj 10 trupel, nekatera so raztrgali psi. Obstaja možnost, da bi se število smrtnih žrtev povečalo, čeprav haitijska vlada o razmerah ni potrdila ničesar, dodaja EFE.

Iz objav na družbenih omrežjih je po navedbah EFE razbrati drzno taktiko vodij oboroženih tolp, vključno s spremljanjem ključnih vladnih institucij z naprednimi letalniki. Pojavila so se ugibanja, da bi bila lahko tarča oboroženih skupin tudi Narodna palača.

Tolpe naj bi namreč načrtovale prevzem nadzora nad vsemi državnimi institucijami in strmoglavljenje vlade.

Haitijski premier Ariel Henry je trenutno v Keniji, kjer se je pogovarjal o napotitvi večnacionalne varnostne misije pod vodstvom Kenije na Haiti, kar so oktobra odobrili Združeni narodi. Da bi omogočili napotitev kontingenta 1000 policistov na Haiti, sta Kenija in Haiti v petek podpisala dvostranski sporazum.

Nasilje na Haitiju se stopnjuje od četrtka, potem ko je bahamski premier Philip Davis izjavil, da se je Henry zavezal k izvedbi volitev pred 31. avgustom 2025.