Odbor predstavniškega doma, ki preiskuje napad privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na kongres 6. januarja lani, namerava na javnem zaslišanju v četrtek, dokazati, da je Trump med napadom odstopil od predsedniških dolžnosti, ker več ur napada ni niti poskusil ustaviti.

Eden od dveh republikanskih članov odbora Adam Kinzinger je za televizijo CBS povedal, da bodo predstavili nove priče, ki bodo potrdile, da Trump ni storil ničesar za ustavitev dogajanja. "Ni delal drugega, kot privoščljivo gledal televizijo," je dejal Kinzinger.

Trumpovi privrženci so napadli kongres, da bi ustavili formalno potrditev izidov predsedniških volitev ZDA. Odbor je doslej že pokazal, da si je Trump izmislil laž o volilnih prevarah, s čimer je hotel ostati na oblasti. Napad na kongres je bil zadnji poskus, da bi to udejanjil.

Kinzinger je kolege republikance pozval, naj si četrtkovo zaslišanje ogledajo in se vprašajo, ali je to res človek, ki si ga želijo v Beli hiši.

Ena od nekdanjih Trumpovih sodelavk je pričala, da se je nekdanji predsednik 6. januarja skoraj stepel z agentom tajne službe, ki ga ni hotel peljati do kongresa v času napada. Iz tajne službe tega niso kredibilno zanikali, sporočila med agenti v tem času pa so bila izbrisana.

Četrtkovo javno zaslišanje bi moralo biti zadnje, vendar pa ima odbor še precej prič in načrtuje še kakšno zaslišanje do konca leta, preden bo podal poročilo.