Opozoril je, da ruske vojske ne gre podcenjevati, obstaja pa tudi nevarnost širitve vojne na Moldavijo, Gruzijo in Zahodni Balkan.

Predsednik republike je izjavil, da na žalost ne more več izključiti možnosti jedrskega spopada, saj je Putin nepredvidljiv, sam pa je izgubil zaupanje v Putinov razum. Na pomisleke, da bi bila jedrska vojna nelogična, je Pahor odgovoril, da nelogičnost vojne v Ukrajini ni ustavila Putina.

Pahor, ki ga je Der Spiegel označil za enega izmed najbolj izkušenih evropskih državnikov, je v intervjuju poudaril še, da se ne strinja s takojšnim embargom na ruske energente. "Zavzemam se za postopno zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov, kljub temu da se lahko tak korak komu zdi strahopeten," je dodal Pahor.

Dotaknil se je tudi kritik iz Vzhodne Evrope, ki Nemčijo obtožujejo zavlačevanja pri uvedbi sankcij na Rusijo. Poudaril je, da bi v primeru embarga na ruska fosilna goriva imela Nemčija visoko gospodarsko škodo, kar pojasnjuje njihove pomisleke. Nemčija je kljub temu radikalno spremenila svojo politiko do Rusije, zaradi česar je nanjo ponosen, še dodaja Pahor.

Opozoril je še, da si Putin prizadeva za vojaško zmago, kar trenutno ne vzbuja velikih upov za začetek resnih mirovnih pogajanj. Nasprotno, vojna se lahko še razširi, saj je za svojo zmago Rusija pripravljena sprejeti visoke žrtve. Predvsem v Moldaviji je močan strah pred širitvijo spopadov na njihovo ozemlje, vojna pa bi se lahko po njegovih besedah posredno dotaknila tudi Gruzije in Zahodnega Balkana.

Pahor je intervju podal ob delovnem obisku v Berlinu 28. aprila, kjer se je sestal z nemškim kolegom Frankom-Walterjem Steinmeierjem. Med drugim sta govorila o ruski agresiji nad Ukrajino in izmenjala poglede na razmere na Zahodnem Balkanu.

Predsednika sta se glede Ukrajine strinjala o nujnosti, da se ruski napadi čim prej končajo in da mora diplomacija ponovno dobiti prostor ter uveljaviti mirno rešitev. Menila sta, da je treba v vseh pogledih, tako političnih, vojaških kot moralnih, pomagati Ukrajini.