Frančišek, ki se že dlje časa sooča z različnimi zdravstvenimi težavami, je bil pred malo več kot dvema mesecema hospitaliziran zaradi bronhitisa.

"Papež Frančišek je zjutraj odšel na polikliniko Gemelli v Rimu, kjer je opravil nekaj preiskav, in se pred poldnevom vrnil v Vatikan," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Današnji pregled je bil sicer načrtovan vnaprej, je poročal italijanski časnik Repubblica, ki se sklicuje na vire v Vatikanu. Repubblica dodaja, da je papež Frančišek opravil več specialističnih pregledov, Vatikan pa ni posredoval nobenih uradnih informacij o njihovi naravi ali namenu.

Frančišek je konec marca tri dni preživel v bolnišnici Gemelli na zdravljenju zaradi bronhitisa, tudi takrat pa so iz Vatikana sprva sporočili, da je šlo za vnaprej načrtovane preglede, še poroča AFP. Kasneje se je izkazalo, da so ga v bolnišnico odpeljali zaradi težav z dihanjem, vendar se je papež v Vatikan vrnil pravočasno za praznovanja velikega tedna in velike noči.

Konec maja pa je 86-letni papež zaradi povišane telesne temperature za en dan odpovedal uradne avdience in obveznosti. V zadnjem času se vse pogosteje sooča z različnimi zdravstvenimi težavami, vendar za zdaj kljub ugibanjem ni nakazal, da bi nameraval odstopiti s položaja vodje katoliške cerkve.