Hvaležen je za vsa sporočila podpore, ki jih prejema, in obenem prosi ljudi, naj še naprej molijo zanj.

"Tudi druga noč je minila dobro," je v kratkem sporočilu zapisal vatikanski tiskovni urad in dodal, da bodo več informacij posredovali pozneje, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Papeža so v sredo popoldne ob splošni anesteziji operirali zaradi ukleščene trebušne kile, da bi preprečili zaporo črevesja. Že kmalu po tem so sporočili, da je poseg prestal brez zapletov. Tudi prvo noč je poglavar katoliške cerkve preživel mirno. Kot je dejal kirurg Sergio Alfieri, ki je opravil poseg, pa se je papež z njim celo šalil.

Tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni je v četrtek dejal, da je papež hvaležen za vsa sporočila podpore, ki jih prejema, in prosi ljudi, naj še naprej molijo zanj. Ob tem je dodal, da je Frančišek zdaj na vodni dieti.

Papež je poleg tega v četrtek po telefonu spregovoril s perujsko žensko, katere novorojenega sina je krstil med svojim zadnjim bivanjem v bolnišnici konec marca. Družina mu je namreč ob ponovnem sprejemu v bolnišnico poslala plakat z željami za čimprejšnje okrevanje.

Na opazovanju in okrevanju bo v bolnišnici ostal od pet do sedem dni. Če se bo po tem počutil dobro, se bo lahko vrnil k opravljanju svojih obveznosti. Do 18. junija so sicer v Vatikanu iz previdnosti odpovedali vse njegove predvidene avdience.

Zadnja operacija vzbuja nove skrbi glede zdravstvenega stanja Frančiška, ki je 13. marca praznoval deseto obletnico na čelu Cerkve in ima že dlje časa težave z zdravjem. Konec marca je denimo tri dni preživel v bolnišnici Gemelli na zdravljenju zaradi bronhitisa. Zaradi težav s koleni včasih uporablja voziček.

Možnosti, da bi zaradi zdravstvenih težav v prihodnosti odstopil s položaja, ne izključuje, kot pa je dejal februarja, tega za zdaj nima v načrtu.