"Pomagajmo Južnemu Sudanu, ne pustimo samega njegovega prebivalstva, ki je trpelo in še vedno trpi," je dejal papež in poudaril, da potrebujejo "pomoč številnih, vseh".

Pred 2500 zbranimi predstavniki razseljenih oseb iz različnih begunskih taborišč v državi je opozoril na humanitarno tragedijo v Južnem Sudanu, kjer dve tretjini prebivalcev trpita zaradi negotove preskrbe s hrano in podhranjenosti. Zahvalil se je vsem, ki jim pomagajo, še posebej Združenim narodom.

"Žal je v tej mučeniški državi razseljenost ali begunstvo postala običajna in kolektivna izkušnja," je dejal Frančišek, potem ko je prisluhnil pričevanjem treh mladih, ki so pripovedovali o težavah življenja v taboriščih. "Z vami sem, trpim za vas in z vami," je dejal in posvaril pred "poslabšanjem te humanitarne tragedije".

Voditelje Južnega Sudana je pozval, naj razseljenim osebam omogočijo dostojno življenje, znova jih je tudi pozval k vzpostavitvi miru v državi. Prebivalce države, v kateri je pogosto nasilje nad ženskami, pa je prosil, naj ženske "varujejo, spoštujejo in cenijo".

Južni Sudan, najmlajša država na svetu, je afriška država z največjim številom razseljenih oseb, saj je zaradi spopadov in naravnih nesreč notranje razseljenih 2,2 milijona ljudi. Dva milijona je beguncev. Državo pestijo tudi lakota, negotovost in nepismenost, kažejo podatki Združenih narodov.

Kljub mirovnemu sporazumu iz leta 2018, s katerim se je končala petletna državljanska vojna, ki je zahtevala 380.000 življenj, so v Južnem Sudanu namreč še vedno občasni spopadi med vladnimi in opozicijskimi silami. Civilne žrtve zahtevajo tudi spopadi med rivalskimi etničnimi skupinami, poroča AFP.

Papež, ki je na obisku skupaj s canterburyjskim nadškofom Justinom Welbyjem in moderatorjem škotske Cerkve Iainom Greenshieldsom, je v petek voditeljem države v Džubi dejal, da "mučne poti" do miru "ni več mogoče odlagati".

Frančišek je danes zjutraj v katedrali svete Terezije nagovoril tudi katoliške škofe, duhovnike in redovnike. Papež, ki je v cerkev prišel na invalidskem vozičku, je vernike pozval, naj "hodijo sredi trpljenja in solz" in naj si za ljudi "umažejo roke". Pred katedralo ga je pričakalo 5000 ljudi.

To "romanje miru" je prvi papežev obisk v Južnem Sudanu, odkar je ta država, v kateri je 60 odstotkov prebivalcev kristjanov, leta 2011 postala neodvisna od Sudana. Sklenil ga bo v nedeljo z jutranjo mašo, nato pa odpotoval v Vatikan.

Pred prihodom v Džubo je papež obiskal Demokratično republiko Kongo, ki jo, tako kot Južni Sudan, pestijo nepravičnost, revščina, medetnično sovraštvo in oboroženi spopadi. V Kinšasi je pozval k miru in boju proti korupciji, srečal se je tudi z žrtvami spopadov, ki so v DR Kongo razširjeni predvsem na vzhodu države.