Na Kosovu so odločitev skupščine pozdravili, v Srbiji pa so jo označili kot dan sramote za Svet Evrope.

Predlog mnenja o prošnji za članstvo Kosova je podprlo 131 poslancev, 29 jih je glasovalo proti, enajst pa se jih je vzdržalo. Zasedanja se je med drugim udeležila tudi članica slovenske delegacije Iva Dimic, ki je, kot je pred glasovanjem napovedal DZ, skladno z načelno podporo Slovenije vključevanju Kosova v mednarodne organizacije, predlog podprla.

Dokument je pripravila poročevalka za Kosovo Dora Bakojanis, ki je ocenila, da je Priština kljub skrb vzbujajočemu slabšanju stanja človekovih pravic, še posebej ko gre za pravice manjšin, pripravljena nadaljevati reforme, da bi učinkovito zaščitila vse državljane Kosova, poroča srbski portal N1.

Kot ključne probleme, ki jih morajo oblasti rešiti, je poudarila uveljavitev odločbe ustavnega sodišča Kosova o vrnitvi zemljišča samostanu Visoki Dečani, problem nezakonite razlastitve premoženja Srbov s Kosova in ustanovitev skupnosti srbskih občin. Ob tem je poudarila, da njeno poročilo ne zavzema nobenega stališča do statusa Kosova.

Predlog je že konec marca sprejel odbor za politične zadeve in demokracijo. Končno odločitev o članstvu Prištine pa bodo sprejeli zunanji ministri članic 16. maja na seji odbora ministrov SE-ja.

Vodja srbske delegacije Biljana Pantić Pilja je po glasovanju ostro kritizirala priporočilo za sprejem Kosova v Svet Evrope in opozorila, da bo Srbija resno premislila, ali želi biti članica organizacije, ki da tako očitno krši mednarodno pravo. "Odločili ste se, da boste kršili mednarodno pravo in v Svet Evrope sprejeli nekaj, kar niti ni država," je dodala.

Podobno je izjavil tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je odločitev označil za sramoto PS-ja SE-ja in med drugim opozoril, da Priština že 11 let zavrača oblikovanje skupnosti srbskih občin, kar da je njihova mednarodna obveznost, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na Kosovu so medtem odločitev parlamentarne skupščine že pozdravili. "To je velik dan za Kosovo. To je uradna podpora uspehu naše države, ko gre za človekove pravice, demokracijo in vladavino prava, s tem pa smo še en korak bližje polnopravnemu članstvu v Svetu Evrope," je po glasovanju na družbenem omrežju X zapisal kosovski premier Albin Kurti.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je medtem izjavila, da je bil v razpravi slišan glas Evropejcev. Tudi ona je prepričana, da bo Kosovo kmalu polnopravna članica Sveta Evrope, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.