Kot je poudarila v družbi gostitelja in kolega Rumena Radeva, je evro dober tako za podjetja kot za ljudi.

Pirc Musar, ki je v Sofijo prispela v ponedeljek, je Bolgariji in Romuniji čestitala za delno pridružitev schengenu, s čimer bo od konca marca odpravljen nadzor na zračnih in morskih mejah dvojice držav z drugimi članicami schengenskega območja. Ob tem je dodala, da je treba okrepiti tudi upravljanje meja v državah Zahodnega Balkana v sodelovanju s Frontexom, da bi se te učinkoviteje zoperstavile izzivom povečanih migracij.

Glede širitve EU-ja pa si Slovenija želi, da bi države Zahodnega Balkana, s katerimi smo bili nekoč že povezani, znova skupaj bivale v Uniji, je dejala predsednica. Prepričana je, da je širitev Unije edina prava pot do krepitve varnosti in razvoja v regiji, so sporočili iz urada predsednice.

Predsednika sta si izmenjala poglede glede vojnih žarišč v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu ter se zavzela za čimprejšnjo prekinitev nasilja. Pozivala sta k takojšnji prekinitvi ognja in humanitarni pomoči Gazi.

Pirc Musar se je Bolgariji ob tej priložnosti zahvalila za vso nudeno pomoč v času avgustovskih poplav v Sloveniji.

Predsednika sta se v Sofiji udeležila tudi odprtja slovensko-bolgarskega poslovnega foruma. Zato predsednico na obisku spremlja delegacija predstavnikov slovenskih podjetij, ki bo opravila srečanja in obiskala nekatera bolgarska podjetja s področij avtomobilske, obrambne, digitalne, vesoljske industrije in energetike.

Pirc Musar je na forumu poudarila pomen nadaljnje krepitve gospodarskega sodelovanja med državama in ob tem izrazila upanje, da bo Bolgarija kmalu izpolnila potrebna merila za vstop v evrsko območje.

"Z evrom kot valuto se stvari poenostavijo. To je dobro za podjetja in državljane ter tudi za turizem, zlasti za države, kot sta Slovenija in Bolgarija, ki se ponašata s svojimi naravnimi lepotami," je še dodala.

Prav tako je pozdravila odločitev Bolgarije, da bo država partnerica na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni.

Predsednica se je danes sešla tudi z bolgarskim premierjem Nikolajem Denkovom in predsednikom državnega zbora Rosenom Željazkovom.

V sredo bo skupaj z županom Plovdiva Kostadinom Dimitrovom obiskala mesto, kjer stoji doprsni kip Antona Bezenška, slovenskega slavista, urednika, založnika in stenografa. Obisk Bolgarije pa bo sklenila s pogovorom s študenti Univerze v Plovdivu, s katerimi se bo med drugim pogovarjala o podnebnih spremembah in dezinformacijah o kibernetski varnosti.