Dogovor utira pot pravičnejši in bolj zeleni kmetijski politiki, v ospredju katere je izboljšanje položaja mladih kmetov, spodbujanje prehranske varnosti in skrb za okolje.

Dogovor je bil dosežen po treh letih pogajanj in treh dneh intenzivnih pogovorov o SKP-ju, za katerega je v okviru večletnega finančnega okvira 2021–2027 predvidena približno tretjina vseh sredstev ali skoraj 390 milijard evrov.

Evropska komisija je junija 2018 predstavila zakonodajne predloge v povezavi s SKP-jem za obdobje 2021–2027. Zaradi zastoja v pogajanjih med Evropskim parlamentom in Svetom EU-ja je bil začetek predlagane reforme prestavljen na 1. januar 2023.

Danes doseženi dogovor utira pot enostavnejši, pravičnejši in bolj zeleni skupni kmetijski politiki, ki bo evropskim kmetom zagotovila trajnostno prihodnost, je sporočilo portugalsko predsedstvo EU-ju, ki mu je skupaj s Svetom dogovor uspelo doseči v pogajanjih z Evropskim parlamentom.

Portugalska ministrica za kmetijstvo Maria do Ceu Antunes je izrazila veliko zadovoljstvo z doseženim napredkom. To vzbuja upanje, da bo mogoče doseči dogovor. Predloge morajo namreč zdaj potrditi še države članice. Priložnost za to bo že prihodnji ponedeljek in torek, ko se v okviru Sveta EU-ja za kmetijstvo in ribištvo v Luxembourgu sestanejo ministri za kmetijstvo.

Pogajanja v okviru t. i. super trialoga med komisijo, Svetom in parlamentom so vključevala vse tri uredbe, ki so del reformnega svežnja SKP-ja, in so se osredotočila na nekatera odprta vprašanja, vključno z minimalnim proračunom za neposredna plačila kmetom za t. i. ekosheme, obvezno najnižjo raven notranje konvergence za neposredna plačila, večjo prerazporeditev neposrednih plačil, vključitev socialne razsežnosti v SKP in uskladitev SKP-ja z evropskim zelenim dogovorom.

"Ena najambicioznejših reform SKP-ja v zgodovini je bila dosežena," je na Twitterju danes zapisal evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski, ki je ob tem izrazil upanje, da bo Svet prihodnji teden v Luxembourgu podprl dogovor.

Pri določenih vprašanjih bi si želeli različen izid, na splošno pa mislim, da smo lahko zadovoljni s sporazumom, ki smo ga dosegli, je še navedel Wojciechowski.

"Današnji dogovor začenja resničen premik k bolj zelenemu in pravičnejšemu SKP-ju: več kmetijskih zemljišč bomo namenili biotski raznovrstnosti, nagradili kmete, ki se še bolj trudijo za podnebje in naravo, in več sredstev bo šlo malim kmetijam. Ni popoln, a vseeno velik korak v pravo smer," pa je tvitnil izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, pristojen za zeleni dogovor.

Dogovor mora biti potrjen tudi še v Evropskem parlamentu, pri čemer pa so Zeleni po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že napovedali, da bodo glasovali proti dogovoru, saj po njihovem mnenju ni dovolj ambiciozen pri zaščiti okolja.

Pogajanja v okviru trialoga glede reforme SKP-ja so se v maju končala brez dogovora. Portugalsko predsedstvo EU-ju si je takrat zadalo za cilj doseči dogovor do naslednjega zasedanja kmetijskih ministrov EU-ja.