Chauvin je bil na državnem sodišču že obsojen za umor.

Vsi štirje policisti se poleg obtožnice za umor na državnem sodišču soočajo še z zvezno obtožnico kršenja državljanskih pravic. To je ameriška posebnost, ki je bila uvedena zaradi prevlade belega rasizma na jugu ZDA, ko bele porote za belce skoraj nikoli niso odločile, da so krivi nasilja nad temnopoltimi.

Zvezni kongres je potem sprejel zakon, po katerem se lahko na državni ravni oproščene osebe preganja za kršenje državljanskih pravic, kar v primeru obsodbe prinaša visoke kazni.

Pred sodiščem so bili Derek Chauvin, Thomas Lane, J. Kueng in Tou Thao. Medtem ko je Chauvin maja lani dušil na tleh ležečega Floyda, so se trije kolegi ukvarjali z odrivanjem prič, ki so opozarjale, da se Floyd duši, namesto da bi kateri od njih Chauvinu povedal, da je dovolj.

Floydova smrt je sprožila silovite proteste proti policijskemu nasilju v ZDA, ki so se ponekod sprevrgli v nasilje.

Chauvin se je izrekel za nedolžnega iz zaporniške celice, saj je bil obsojen na 22 let in pol zapora. Preostala trojica, ki je še na prostosti, se je zaradi pandemije covida-19 prav tako oglasila na daljavo po videopovezavi.

Kueng in Thao želita, da se njun primer loči od Chauvinovega, tej prošnji se je pozneje pridružil še Lane. Tožilstvo temu nasprotuje, ker gre za zločin, pri katerem so hkrati sodelovali vsi štirje.

Na državnem sodišču so predvsem zaradi koronavirusa Chauvinu sodili posebej, preostala trojica pa bo na vrsti za sodni proces prihodnje leto marca.