Opozicijski kandidat za premierja Donald Tusk je v družbi voditeljev sredinskega zavezništva Tretja pot in Nove levice napovedal, da so "pripravljeni prevzeti odgovornost za domovino". Skupaj imajo 248 poslancev v 460-članskem parlamentu.

Voditelju Državljanske koalicije (KO) Tusku, ki je že vodil Poljsko med letoma 2007 in 2014, so na novinarski konferenci družbo delali voditelji stranke Poljska 2050 Szymon Holownia in Poljske ljudske stranke Wladyslaw Kosiniak-Kamysz ter voditelja Nove levice Robert Biedron in Wlodzimierz Czarzasty.

Ta je podpisani sporazum označil za "zelo širok kompromis", in sicer rekoč, da je najpomembneje ustvariti strpno, odprto in odgovorno Poljsko, ki bo spoštovala zakone, navaja poljska tiskovna agencija PAP.

Poljski predsednik Andrzej Duda je v ponedeljek mandat za sestavo nove vlade sicer podelil trenutnemu premierju Mateuszu Morawieckemu iz stranke Zakon in pravičnost (PiS).

Duda se je za to, kot je dejal, odločil, ker želi nadaljevati parlamentarno tradicijo, po kateri zmagovalna stranka kot prva dobi možnost sestaviti vlado. Med posvetovanji sta sicer po njegovih besedah tako PiS kot KO izrazila prepričanje, da bosta v novem parlamentu zbrala potrebno večino za podporo svojemu kandidatu in prihodnji vladi.

PiS je na volitvah 15. oktobra osvojil nekaj več kot 35 odstotkov glasov, a je ostal brez parlamentarne večine in ima le malo možnosti za sestavo koalicije.