"Sejm je potrdil podaljšanje izrednih razmer na poljski meji z Belorusijo ob naraščajočem migracijskem pritisku, ki ga orkestrira beloruski režim, s čimer skuša destabilizirati EU," so zapisali na Twitterju spodnjega doma poljskega parlamenta.

Vodja poljskega urada za nacionalno varnost Pawel Soloch je v razpravi v sejmu povedal, da je septembra skušalo mejo nezakonito prečkati skoraj 7000 prebežnikov. Septembra lani je to število znašalo 120, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

K 60-dnevnemu podaljšanju izrednih razmer je v torek pozval poljski predsednik Andrzej Duda. "Žal se pritisk na mejo krepi," je povedal po srečanju z ministroma za obrambo in notranje zadeve ter vodstvom obmejne policije.

Človekoljubne organizacije sicer svarijo pred humanitarno katastrofo ob meji, saj se prebežniki z Bližnjega vzhoda še naprej zbirajo tam, da bi vstopili v Evropsko unijo. Več jih je na meji umrlo.

Varšava beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožuje, da prebežnikom s konfliktnih območij pomaga do zunanjih meja EU-ja, da bi ustvaril krizo.

Poljske oblasti so 30-dnevne izredne razmere na trikilometrskem pasu ob meji razglasile 2. septembra. Dostop do območja je humanitarnim delavcem in novinarjem prepovedan.