Poljski premier Donald Tusk je pred srečanjem poudaril, da od predsednika pričakuje, da bo gostitelju zelo odločno postavil vprašanje o nedvoumni podpori Evropi, Duda pa je pojasnil, da je bilo srečanje namenjeno druženju.

Trump je na posnetku, ki ga je objavil na svojem družbenem mediju Truth Social, Dudo označil za prijatelja in ga hvalil, češ da je opravil odlično delo. "Preživela sva štiri čudovita leta. Morda bova morala ponoviti," je povedal Trump, ki se letos spet poteguje za mesto predsednika ZDA.

Duda je poljskim medijem pred odhodom v ZDA dejal, da bo srečanje s Trumpom namenjeno druženju. "Seveda nas zanima tudi srečanje z vplivnimi ljudmi v ZDA. Govorimo o človeku, ki je bil štiri leta predsednik ZDA. Dobro se poznamo," je njegove besede povzela poljska tiskovna agencija PAP.

Srečanje s Trumpom je konservativni voditelj označil za običajno prakso srečevanja predsednikov z nekdanjimi kolegi v drugih državah in zavrnil pomisleke, da bi to lahko razburilo vlado zdajšnjega ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Bolj liberalno usmerjeni predsednik poljske vlade Tusk je pred srečanjem poudaril, da od predsednika republike pričakuje, da bo Trumpu zelo odločno postavil vprašanje o nedvoumni podpori zahodnemu svetu, demokraciji in Evropi v ukrajinsko-ruski vojni.

Po Tuskovih besedah bi morebitna Trumpova zmaga na novembrskih volitvah lahko škodovala poljski in evropski varnosti ter zvezi Nato na splošno.

Duda je imel med Trumpovim vodenjem ZDA z njim zelo dobre odnose, po volitvah leta 2020 pa je potreboval več kot mesec dni, da je Bidnu čestital za zmago, poroča PAP.

Za Trumpa je to že tretje letošnje srečanje s predstavnikom tuje vlade. Marca ga je na Floridi obiskal madžarski predsednik Viktor Orban, nedavno pa še britanski zunanji minister David Cameron. V New York se je preselil s Floride med sodnim procesom zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov.