Ti so se v zadnjih mesecih vladavine stranke Zakon in pravičnost (PiS) zaostrili. Sikorski se je v Kijevu med drugim sestal z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo.

Kuleba je izrazil upanje, da se bo zapora poljskih avtoprevoznikov na meji med državama kmalu končala. Prevozniki že več kot mesec dni blokirajo mejo in zahtevajo vnovično uvedbo omejitev za vstop v Evropsko unijo za njihove ukrajinske konkurente. "Prva stvar, ki jo je treba storiti, je odpraviti nesprejemljive zapore meje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Kuleba.

Poljska stoji Ukrajini ob strani v njenem boju proti ruski agresiji, pa je zagotovil novi vodja poljske diplomacije ter obsodil rusko invazijo v Ukrajini. Ocenil je, da je želel ruski predsednik Vladimir Putin z začetkom "zadnje kolonialne vojne v Evropi" obnoviti ruski imperij.

Med njegovim obiskom so se oglasile sirene za zračni napad. "Te sirene, ki jih slišite, so razlog, zakaj sem tukaj," je dejal Sikorski. "Rusija mora izgubiti in Ukrajina mora zmagati. In glede tega vprašanja, kot vidite, smo enotni, ne glede na to, kdo bo na oblasti na Poljskem," je dejal.

Sikorski je pred obiskom poudaril, da bo podpora Ukrajini prednostna naloga nove poljske administracije. Na srečanjih z ukrajinskimi uradniki pa bi se minister lahko osredotočil tudi na iskanje rešitev za protestne blokade poljskih avtoprevoznikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljski avtoprevozniki namreč že več kot mesec dni na mejah med državama zapirajo prehod tovornjakov, zahtevajo vnovično uvedbo omejitev in dovoljenj za ukrajinska podjetja pri izvajanju storitev v EU-ju ter opozarjajo na nelojalno konkurenco.

Poljska velja za eno od najtrdnejših podpornic Ukrajine od začetka ruske invazije februarja lani, vendar so se odnosi med državama v zadnjih mesecih nekoliko zaostrili. Na oktobrskih parlamentarnih volitvah je tedaj vladajoča stranka PiS glasove iskala tudi na račun vsesplošne utrujenosti Poljske in njenih državljanov glede vojne v Ukrajini.

Prav tako se je tedanja vlada zapletla v spor z Ukrajino glede odprave omejitev prepovedi za uvoz ukrajinskega žita in dejala, da bo omejila dobavo orožja Kijevu.