Pozive so izdali v Wisconsinu, Michiganu, Arizoni in Pensilvaniji. Gre za države, kjer je skušal Trump razveljaviti izide predsedniških volitev proti demokratu Joeju Bidnu, ki jih je izgubil. Za poraz je krivil – in to še vedno počne – domnevne volilne prevare, ki jih doslej še ni nihče dokazal. Na seznamu manjka Georgia, kjer so Trumpa posneli, kako pritiska na državne uradnike, naj mu poiščejo manjkajoče glasove. Vendar pa tam že poteka kazenska preiskava v okrožju Fulton.

Pozivi kažejo, da bo Smith preiskal tudi Trumpov poskus imenovanja lažnih elektorjev, ki bi mu oddali glasove za predsednika, ne glede na poraze v omenjenih državah in ne glede na to, da so države potrdile prave elektorje glede na volilne izide.

Pozivi zahtevajo vso komunikacijo, ki je od junija 2020 do konca januarja 2021 potekala med volilnimi uradniki držav in Trumpom, njegovo kampanjo in sodelavci ter odvetniki, kot je bil Rudy Giuliani, ki je vsepovsod vlagal neuspešne tožbe proti izidom volitev.

Smith preiskuje tudi napad Trumpovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja. Kongresni preiskovalni odbor je ugotovil, da je Trump s tem skušal preprečiti formalno potrditev izidov volitev po državah.

Predsednik odbora, demokratski kongresnik Benny Thompson je v torek dejal, da bo odbor pravosodnemu ministrstvu izdal več priporočil za kazenski pregon. Ni pa še povedal, koga vse bo to doletelo. Trump je dobil poziv na zaslišanje, ampak ga ni upošteval.

Napad na kongres je pretresel Ameriko in deloma spremenil mnenje Američanov o republikancih, ki so napad in Trumpa najprej obsojali, nato pa skušali zadeve pomesti pod preprogo.

V torek je v kongresu potekala slovesna podelitev kongresnih zlatih medalj kongresnim policistom, ki so 6. januarja lani branili poslopje in poslance pred Trumpovimi privrženci. Pri podelitvi so sodelovali voditelji obeh strank, številni policisti pa niso sprejeli ponujene roke za čestitke od vodje senatne manjšine Mitcha McConnella in vodje republikancev v predstavniškem domu Kevina Mccarthyja.

Člani družine padlega policista Briana Sicknicka so šli mimo obeh, ker sta zavrnila kongresno preiskavo napada. Večina republikanskih članov predstavniškega doma je tudi po napadu zavrnila potrditev izidov predsedniških volitev.