Že v nedeljo so pogasili požar nad Dubrovnikom, zaradi katerega je bil več ur zaprt del jadranske magistralne ceste.

Gasilcem na Hvaru, ki so bili celo noč prisotni na požarišču, je davi priskočilo na pomoč še 16 kolegov s petimi vozili iz Imotskega in Omiša ter tri letala za gašenje. Skupaj se je tako z ognjem borilo približno 40 gasilcev, so po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina sporočili iz operativnega štaba v Splitu.

Predstavnik hvarskih gasilcev Cvjetko Mazalin je za radio Dalmacija potrdil, da na območju od tretje ure zjutraj ni več odprtega ognja, vendar so vso noč zalivali robove požarišča, ki naj bi ga po njegovih besedah kmalu sanirali.

Skupno je v požaru pogorelo okrog 30 hektarjev površin, za danes pa napovedujejo ugodne in stabilne vremenske razmere.

Mazalin je povedal še, da je policija prijela človeka, ki je v nedeljo z brezpilotnim letalnikom nezakonito snemal požar na Hvaru in tako ogrožala varnost letal, ki so izvajala gašenje iz zraka.

Gasilci so medtem že v nedeljo okrog 19. ure dokončno pogasili požar na pobočju Srđa nad Dubrovnikom, zaradi katerega je bil več ur zaprt del jadranske magistrale. Po poročanju hrvaške televizije HTV so kljub temu ponoči nadzorovali območje, na katerem bodo prisotni tudi danes, da bi preprečili morebiten vnovični izbruh.