Prebivalcem ribiškega mesteca Grindavik na jugozahodu Islandije, ki so jih evakuirali po več izbruhih ognjenika, so dovolili, da se vrnejo na svoje domove. Kot je v ponedeljek sporočila islandska policija, se lahko vrnejo le prebivalci in tisti, ki v mestu delajo.

Ob tem je opozorila, da je mestna infrastruktura v slabem stanju.

Približno 4000 prebivalcev Grindavika na polotoku Reykjanes so začasno evakuirali sredi novembra lani, potem ko je na stotine potresnih sunkov poškodovalo zgradbe in odprlo ogromne razpoke na cestah.

Potresom je 18. decembra sledil izbruh ognjenika, ki je Grindaviku prizanesel, medtem ko se je ob drugem izbruhu 14. januarja odprla razpoka ob robu kraja, pri čemer je lava pritekla na ulice in tri domove spremenila v pepel. Oblasti so razglasile izredne razmere, prebivalce pa so še pred izbruhom evakuirali. V bližini kraja se je 8. februarja zgodil še tretji izbruh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so dva dni pozneje izbruh ognjenika razglasile za končanega, ob tem pa sporočile, da se nadaljuje odpravljanje škode. Prizadevanja so usmerjena zlasti v obnovo oskrbe s toplo vodo na južnem delu polotoka. Lava je namreč poškodovala ključno vodovodno cev in prekinila dotok vroče vode, ki se uporablja tudi za ogrevanje domov.

Lokalni načelnik policije je v ponedeljek odločil, da se lahko prebivalci in tisti, ki delajo v Grindaviku, na lastno odgovornost vrnejo v mesto.

Policija je še sporočila, da je mestna infrastruktura v slabem stanju, cev za toplo vodo, ki oskrbuje mesto, pušča, poleg tega pa ni hladne vode in s tem tudi ne pitne vode.

To je bil že peti vulkanski izbruh na polotoku Reykjanes v zadnjih dveh letih. Na otoku je sicer 33 aktivnih ognjeniških sistemov, kar je največ v Evropi. Islandija leži na prelomnici med evrazijsko in severnoameriško tektonsko ploščo.