"Predsednik Vladimir Putin bo 18. in 19. junija obiskal Severnokorejsko demokratično republiko na prijateljskem državnem obisku," je v izjavi sporočil Kremelj. Obisk Severne Koreje bo po pričakovanjih vodje ruske zunanje obveščevalne službe Sergeja Nariškina prinesel pozitivne rezultate, dodaja ruska tiskovna agencija Tass.

Putin bo s tem izpolnil obljubo, ki jo je dal severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu ob njegovem lanskem obisku v Rusiji. Putin je septembra dejal, da je povabilo na obisk Pjongjanga sprejel. To bo šele njegov drugi predsedniški obisk države, potem ko je bil v Severni Koreji prvič pred 24 leti, ko se je srečal z Unovim očetom – Kim Džong Ilom.

Putin je septembra lani obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa in novinarjem povedal, da vidi možnosti za vojaško sodelovanje med državama.

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije – proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa.

Lanski Kimov obisk v Rusiji je sprožil splošno zaskrbljenost glede orožarskih poslov med državama. Da so dobave orožja Kremlju stekle, se je potrdilo oktobra, ko je po navedbah ZDA Severna Koreja z ladjami po morju poslala več kot tisoč zabojnikov z vojaško opremo in strelivom za vojni v Ukrajini.

Po navedbah Bele hiše so ruske sile severnokorejske balistične rakete kratkega dosega za napade ukrajinskega ozemlja uporabile ob koncu lanskega in na začetku letošnjega leta.

Po obisku Pjongjanga se bo Putin odpravil še na dvodnevni obisk v Vietnam, kjer bo utrjeval obsežno strateško partnerstvo med Moskvo in Hanojem, poroča AFP.