Med glavnimi temami soočenja peterice so bile Kitajska, Ukrajina, Bližnji vzhod in pravica do splava.

Trump ima po zadnji anketi televizije CNN med republikanskimi volivci 61 odstotkov podpore, najbližje mu je guverner Floride Ron DeSantis s 17 odstotki pred nekdanjo veleposlanico pri ZN-u Nikki Haley z desetimi odstotki podpore.

Drugi republikanski kandidati so daleč zadaj, na soočenje v prenosu televizije NBC pa se je v sredo uspelo uvrstiti še nekdanjemu guvernerju New Jerseyja Chrisu Christieju, senatorju iz Južne Karoline Timu Scottu in poslovnežu Viveku Ramaswamyju.

Do Trumpa je bil najbolj kritičen Christie, ki je izpostavil številne sodne postopke proti njemu, DeSantis pa se je obregnil ob Trumpovo odsotnost. Drugih napadov Trump ni bil deležen, je pa prišlo do ostrega prepira med Ramaswamyjem in Haley. Ramaswamy je med razpravo o politiki do Kitajske Haley povedal, da je kritika njegove uporabe aplikacije Tik Tok hinavska, ker da jo uporablja tudi njena hčerka. Haley ga je opozorila, naj hčerko pusti pri miru in mu zabrusila, da je smet.

V luči zadnje zaostritve konflikta na Bližnjem vzhodu so vsi udeleženci trdili, da mora Izrael uničiti Hamas, nihče pa ni niti omenil usode palestinskih civilistov v Gazi. Večina je bila ostra tudi do Irana, čeprav neposrednih pozivov k novi ameriški vojni v regiji ni bilo.

Razdelili pa so se pri podpori Ukrajini. Haley je dejala, da ruski predsednik Vladimir Putinu upa, da bo izvoljen kandidat, kot je Ramaswamy, ki zagovarja umik ZDA s svetovnega odra, De Santis ni predstavil jasnega stališča, jasno podporo Ukrajini pa sta izrazila še Scott in Christie.

Po torkovem že sedmem zaporednem uspešnem referendumu v korist pravice do umetne prekinitve nosečnosti v ZDA v državi Ohio je bila tudi to pomembna tema soočenja. Haley je dejala, da je proti splavu, vendar svojega stališča ne bo nikomur vsiljevala.

Christie se je čudil, da republikanski kandidati zagovarjajo prepoved splava na zvezni ravni, potem ko so se desetletja borili za to, da zvezni vladi vzamejo pooblastila glede tega in jih prenesejo v zvezne države. Ostali trije so se zavzeli za prepoved, poraze na referendumih pa pripisali slabemu sporočilu stranke.

Glede zveznega pokojninskega sistema so vsi kandidati zagotovili, da v ugodnosti za sedanje upokojence ne bodo posegali. So pa priznali, da bo nekaj treba storiti, ker bo zvezni pokojninski sklad čez desetletje ostal brez zadostnih sredstev.

Trump je istočasno v predelu Miamija Hialeah na stadionu, ki sprejme okrog 5000 gledalcev, trdil, da je obdan z množico več deset tisoč ljudi, medtem ko da njegovih republikanskih nasprotnikov ne gleda nihče.

Govor je prilagodil občinstvu in med drugim trdil, da Biden daje potuho komunistom na Kubi, v ZDA pa preganja katolike. Biden je sicer šele drugi katoliški predsednik ZDA po Johnu F. Kennedyju.
Tako kot kandidati na televizijskem soočenju pa je izpostavil inflacijo in zanjo krivil Bidnovo gospodarsko politiko.