V skladu z načrtom vlade v Rimu za soočanje z valom prebežnikov to poletje naj bi severni deželi Lombardija in Benečija (Veneto) skupaj sprejeli 9000 beguncev. Oblasti sicer iščejo mesta za prerazporeditev 50.000 prebežnikov po vsej Italiji.

V Italiji je trenutno nastanjenih več kot 130.000 beguncev, vendar število namestitev glede na nove prihode ne zadošča več, v današnji izdaji poroča italijanski dnevnik La Repubblica. Notranji minister Matteo Piantedosi je zato 20 italijanskih dežel pozval, naj dajo na voljo šole, telovadnice, hotele in vojašnice, kjer bodo lahko nastanjeni prebežnikov.

Minister je k sprejetju več beguncev pozval zlasti občine v severni Italiji. Tako kot Italija zahteva pravično porazdelitev beguncev na evropski ravni, vlada enako zahteva v Italiji. Ni pošteno, da nekatere južne italijanske dežele sprejmejo več beguncev kot druge, so poudarili v Rimu.

Glede na načrte ministrstva naj bi bilo 6000 prosilcev za azil dodeljenih Lombardiji. Emilija - Romanja, Piemont in Lacij naj bi sprejele po 4000, Veneto, Toskana in Kampanija pa po 3000 beguncev, navaja časopis.

Zatočišče je treba najti tudi za skoraj 10.000 mladoletnikov brez spremstva, ki so letos prispeli v Italijo čez Sredozemsko morje.

Med januarjem in začetkom avgusta letos je obalo južne Italije s čolni čez Sredozemsko morje doseglo 91.000 ljudi, večinoma iz Tunizije in Libije. V enakem obdobju lani jih je bilo 40.000, kažejo podatki notranjega ministrstva v Rimu. Še nikoli v sedmih letih v južno Italijo ni prišlo toliko migrantov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Samo v zadnjih dveh mesecih je v begunski center na otoku Lampedusa, ki se spopada z močnim migracijskim valom, prispelo 32.000 ljudi. Od teh so jih 30.000 odpeljali na Sicilijo ali na celinsko Italijo, dodaja APA.