"Ena od glavnih dejavnosti organizacije Freedom House je spodbujanje uveljavljanja tako imenovane dominantne vloge ZDA v svetu," je v izjavi, v kateri je objavilo odločitev, zapisalo rusko generalno državno tožilstvo.

Po navedbah tožilstva je nevladna organizacija Freedom House, ki jo financira Washington, "dejavno sodelovala pri spodbujanju politik neprijaznih držav v zvezi z rusko-ukrajinskim konfliktom", zlasti z diskreditiranjem ruskih oboroženih sil.

Ameriško organizacijo, ki je bila ustanovljena leta 1941, ruske oblasti obtožujejo tudi, da je "zagotavljala informacijsko, finančno in pravno podporo" ruski opoziciji, prozahodnim in LGBT-aktivistom.

Ruske oblasti so februarja letos za nezaželeno organizacijo razglasile Radio Svobodna Evropa. V skladu s tem so novinarji tega medija, ki ga financirajo ZDA, pa tudi vsi drugi, ki z njim tako ali drugače sodelujejo, lahko podvrženi kazenskemu pregonu.

Enak ukrep so sprejele za več deset nevladnih organizacij in medijev v Rusiji, zaradi česar so njihovi zaposleni izpostavljeni sodnemu preganjanju, poroča AFP.