Začetek vaj sovpada z začetkom dvodnevnega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Severni Koreji.

Vaje ruske mornarice bodo potekale v zahodnem Tihem oceanu, Japonskem in Ohotskem morju. V njih bo sodelovalo 40 ladij, čolnov in podpornih plovil in tudi 20 helikopterjev, je pojasnilo ministrstvo.

Na videoposnetkih, ki jih je objavilo ministrstvo, je videti več ladij in podmornico, ki so izplule z ruskega Daljnega vzhoda, kjer ima sedež tihomorska flota, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rusija na tem območju redno izvaja vojaške vaje, ki pa so tokrat pritegnile več pozornosti Zahoda, saj sovpadajo s Putinovim obiskom Pjongjanga in okrepljenimi napetostmi na Korejskem polotoku.

Putin bo Severno Korejo obiskal drugič. Državo je prvič obiskal pred 24 leti, ko se je srečal s takratnim voditeljem Kim Džong Ilom, očetom trenutnega voditelja Kim Džong Una. Obisk bo prelomen tudi zato, ker se ruski predsednik od začetka vojne v Ukrajini redko mudi v tujini, Kim Džong Un pa v Pjongjangu od pandemije covida-19 še ni gostil svetovnega voditelja.

Lansko srečanje voditeljev v Rusiji je ponekod sprožilo zaskrbljenost glede domnevnih orožarskih poslov med državama, podobno je pričakovati tudi letos.