Vlada se je za uvedbo izrednih razmer v državi odločila 27. marca, ko je bilo v enem dnevu ubitih 62 ljudi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Od uvedbe izrednih razmer je bilo po podatkih policije pridržanih več kot 34.500 domnevnih članov tolp.

Zaradi izrednih razmer so omejili številne temeljne pravice, vključno s svobodo zbiranja in zasebnostjo telekomunikacij, poostrili pa so se tudi nekateri zakoni. Tako so se na primer zvišale kazni za kazniva dejanja, ki jih zagrešijo člani tolp.

Aktivisti za človekove pravice so izredne razmere kritizirali, organizacija Amnesty International pa je opozorila, da prihaja do samovoljnih množičnih aretacij in slabega ravnanja z zaporniki.

Salvador, država s približno šestimi milijoni prebivalcev, je imel pred nekaj leti najvišjo stopnjo umorov na svetu. Leta 2015 so imeli 103 umore na 100.000 prebivalcev, lani pa se je po podatkih vlade število zmanjšalo na 18.

Po poročanju salvadorskega časopisa El Faro in informacijah ameriške vlade je zmanjšanje delno posledica tajnega sporazuma med salvadorskim predsednikom Nayibom Bukelejem in tolpami, kar je predsednik države zanikal. Nekateri strokovnjaki za Salvador pa po poročanju AFP-ja nov val umorov razumejo kot znak, da tolpe niso več zadovoljne z domnevnim vladnim dogovorom.