Tem poleg večine bošnjaških strank nasprotuje zunanja ministrica BiH-a Bisera Turković, ki je mednarodno skupnost pozvala, naj jim odreče podporo.

Schmidt se je danes v uradu visokega predstavnika v Sarajevu sešel s predstavniki opozicijske Naše stranke, njen predsednik Edin Forto pa je novinarjem potrdil, da sta se z visokim predstavnikom pogovarjala o mogočih spremembah volilnega zakona.

"Podpiramo vse, kar vodi k temu, da bi bilo manj volilnih kraj in več funkcionalnosti, vendar smo absolutno proti sprejemanju rešitev, ki vodijo do novih etničnih delitev," je povedal Forto. Poudaril je, da je dogovor mogoč, če za mizo sedijo "normalni ljudje".

Pred srečanjem s predstavniki Naše stranke se je Schmidt po poročanju bosanskih medijev sešel tudi s predstavniki drugih opozicijskih strank, ki pa pogovorov še niso komentirali.

Prihodnji teden naj bi se sešel še s predstavniki Stranke demokratske akcije (SDA), največje bošnjaške stranke, in HDZ-jem BiH-a, največje hrvaške stranke.

Schmidt je že julija uvedel tehnične spremembe volilne zakonodaje. Večjih sprememb sicer ni uvedel oziroma jih je začasno opustil zaradi pritiskov javnosti in množičnih protestov v Sarajevu. Hrvaškim in bošnjaškim strankam v BiH-u je tedaj dal šest tednov za rešitev nesoglasij, povezanih z volilnim zakonom in načinom delovanja ustanov Federacije BiH, ene od dveh entitet v BiH-u.

Okvirni rok bo potekel v sredini septembra, politični predstavniki Hrvatov in Bošnjakov v BiH-u pa doslej niso imeli niti enega srečanja.

Hrvaški politiki pričakujejo, da bo visoki predstavnik v BiH-u uvedel spremembe volilne zakonodaje, s katerimi bo že pred volitvami 2. oktobra preprečil, da bi štirikrat številčnejši Bošnjaki preglasovali Hrvate.

Schmidta je k uvedbi sprememb volilnega zakona ta teden pozval tudi vodja HDZ-ja BiH-a Dragan Čović.

Temu po drugi strani nasprotuje zunanja ministrica BiH-a Bisera Turković, ki je na ZDA in več evropskih držav naslovila pismo, v katerem zahteva, naj odrečejo podporo spremembam volilnega zakona, ki bi šle na roko zahtevam HDZ-ja oziroma Hrvatom v BiH-u.

Splošne volitve v BiH-u bodo 2. oktobra, rok za objavo končnih izidov pa je 30 dni. Nato bo sledil neposredni izbor zastopnikov v domu narodov na ravni države in domu narodov na ravni Federacije BiH-a.