Osrednja tema srečanja so bile migracije, pri čemer je Scholz poudaril, da je krizo v Evropi mogoče rešiti le s skupnim načrtom članic EU-ja. Meloni pa je opozorila, da bi se ukrepi morali osredotočati na države, ki so temu pritisku najbolj izpostavljene.

"Evropski ukrepi na področju migracij bi se morali primarno osredotočati na države, ki so temu pritisku najbolj izpostavljene, kot je Italija," je na skupni novinarski konferenci dejala Meloni in obžalovala, da je Italija "popolnoma osamljena pri reševanju prebežnikov v Sredozemlju".

Poudarila je pomen sklepanja dogovorov o sodelovanju z državami izvora prebežnikov, s čimer se je strinjal tudi Scholz in pri tem obljubil podporo Nemčije. Vseeno pa je poudaril, da je migracijsko krizo v Evropi mogoče rešiti le s skupnim načrtom vseh članic EU-ja, in posvaril pred prepuščanjem reševanja krize drugim.

Prav tako se je zavzel za spodbujanje zakonitih poti priseljevanja, saj Nemčija tako kot Italija potrebujeta kvalificirano delovno silo.

Italijanska premierka je medtem poudarila tudi potrebo po reformi pakta EU-ja za stabilnost in rast, ki bi spodbudila gospodarsko rast v Evropi. "Evropska konkurenčnost mora biti podprta z vizijo, pri čemer je pomembno, da obstajajo prožna fiskalna pravila," je poudarila.

Scholz se je na novinarski konferenci dotaknil tudi vojne v Ukrajini in ponovil, da bi Zahod moral Ukrajino oskrbovati z orožjem in usposabljati njene sile, vse dokler bo to potrebno. Ob tem je izrazil željo, da se Švedska na julijskem vrhu zveze Nato v Vilni vendarle pridruži zavezništvu, kar bi bilo po njegovem mnenju pomembno sporočilo o enotnosti Nata.

Politika sta se med srečanjem dogovorila o oživitvi nemško-italijanskih medvladnih posvetovanj, s tem si želita okrepiti odnose med državama. Tovrstni pogovori naj bi prvič po letu 2016 ponovno stekli jeseni, njihov cilj pa bo sprejeti akcijski načrt za poglobitev odnosov med državama, ki ga snujejo že od leta 2021.

Nemčija medvladna posvetovanja, na katerih sodelujejo predsedniki vlad in ministri, organizira le s tesnimi partnerji, med katerimi so tudi Kitajska, Indija in Brazilija, poroča nemška tiskovna agencija DPA.