Predlagatelji zakon opisujejo kot odgovor na republikansko oviranje dostopa do volitev, republikanci pa trdijo, da gre za poskus federalizacije volitev v ZDA. Te so zdaj v pristojnosti zveznih držav, med njimi tudi zvezne volitve za predsednika, senatorje in člane predstavniškega doma.

Predlog zakona bi zveznim državam onemogočil prepovedi ali omejevanje predčasnih volitev in volitev po pošti. Prav tako bi uvedel samodejno registracijo za volitve na dan oddaje glasu, uredil financiranje volilnih kampanj in prepovedal strankarsko risanje meja volilnih okrožij.

Republikanci po zveznih državah med drugim uvajajo tudi zahteve po identifikaciji volivcev z osebnim dokumentom. To se zdi razumna zahteva, vendar pa v ZDA nimajo nacionalnega sistema osebnih izkaznic in veliko Američanov jih nima.

"Nekaj je gnilega v jedru sodobne republikanske stranke. Velika laž Donalda Trumpa se je razširila kot rak in grozi z obkolitvijo ene od velikih političnih strank. Še huje je, da je laž zastrupila našo demokracijo in zmanjšala zaupanje v volitve," je po glasovanju v senatu izjavil vodja večine, demokrat Chuck Schumer iz New Yorka.

"Predlog zakona ni nič drugega kot prozoren načrt demokratov, da vse prihodnje volitve v ZDA usmerijo v svojo korist," pa je dejal vodja manjšine, republikanec Mitch McConnell iz Kentuckyja.

Senat je s 50 proti 50 zavrnil napredovanje predloga v razpravo, za kar je zaradi uzakonjene obstrukcije potrebnih 60 glasov, čeprav je za poznejšo potrditev zakona potrebnih le 51 glasov. Vsaka stranka je ostala trdno na svojih okopih in v demokratski bazi so se okrepili pozivi k odpravi možnosti obstrukcije.

Demokrati bi to lahko storili, saj imajo zaradi podpredsednice ZDA Kamale Harris 51. glas. Vendar ne za odpravo obstrukcije. Demokrata iz Arizone Kirsten Sinema in iz Zahodne Virginije Joe Manchin sta proti odpravi obstrukcije, ker bi s tem lahko prihodnja republikanska večina v senatu sprejemala zakone, ki jih demokrati ne bi odobravali.

Demokratska večina je pred leti že odpravila obstrukcijo za imenovanja sodnih kandidatov, zaradi česar je med Trumpovim mandatom republikancem uspelo postaviti kar tri nove vrhovne sodnike.

Senat ZDA onemogočil sprejetje t. i. zakona za ljudi