Na oblasti pa bodo najverjetneje še naprej zmerni nacionalisti (PNV), ki so si skupaj z Baskovsko socialistično stranko (PSE-EE) zagotovili večino v 75-članskem parlamentu.

Po 98 odstotkih preštetih glasovnic bo skupina EH Bildu, ki v določeni meri izhaja iz političnega krila teroristične skupine Eta, imela 27 sedežev v 75-članskem regionalnem parlamentu. Gre za zgodovinski uspeh stranke, ki je v parlamentu v Vitorii doslej imela 21 poslancev. Javnomnenjske ankete so ji sicer napovedovale 30 sedežev.

"To je najboljši rezultat separatistične levice v njeni zgodovini," je po razglasitvi izidov na sedežu EH Bildu dejal kandidat stranke Pello Otxandiano in požel bučen aplavz. "Pred štirimi leti si je le malokdo predstavljal, da bomo danes tukaj s takšnimi rezultati. Naredili smo velik korak naprej," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Prav tako so 27 sedežev osvojili zmerni nacionalisti (PNV), ki so v regiji na oblasti že 40 let. Na tretjem mestu je Baskovska socialistična stranka (PSE-EE), ki je že doslej sodelovala v vladi s PNV in bo od zdaj imela 12 poslancev, poroča španska tiskovna agencija EFE.

PNV in PSE-EE imata tako absolutno večino 39 od 75 sedežev in bosta po mnenju analitikov, ki jih povzema AFP, najverjetneje ostali na oblasti.

"PNV je zmagala na volitvah, po številu glasov je prva, po številu sedežev pa je izenačena z EH Bildu," je dejal njen vodja Andoni Ortuzar in obljubil, da bo sestavil novo koalicijo.

Konservativna Ljudska stranka je dobila sedem poslancev. Skrajno desni Vox je obdržal en sedež. Platforma Sumar, ki je bila registrirana kot politična stranka Enotno gibanje za oblikovanje koalicij z drugimi levičarskimi strankami, bo v regionalnem parlamentu imela dva predstavnika. Za poraženko regionalnih volitev velja levičarska stranka Podemos Euskadi, ki je izgubila vseh šest sedežev in tokrat ni prišla v parlament.

EH Bildu je v predvolilni kampanji, v kateri se Eta ni veliko pojavljala, obljubljala razširitev avtonomije pokrajine in stavila na svoje izkušnje z vodenjem vlade. Tako kot EH Bildu si tudi PNV prizadeva za večjo neodvisnost regije od osrednje vlade v Madridu, vendar je njen pristop manj radikalen.

Čeprav v Baskiji nacionalistični PNV in EH Bildu pobereta okrog 60 odstotkov volivcev, samo neodvisnost Baskije trenutno podpira le 22 odstotkov prebivalcev.