Južnokorejska vojska je sporočila, da je Pjongjang s svoje vzhodne obale izstrelil dve raketi proti morju. Raketi sta leteli okoli 190 kilometrov in padli v Japonsko morje.

Resolucija ZN-a Severni Koreji prepoveduje testiranje balističnih raket, že v torek pa je država testirala domnevno dve vodeni raketi, ki pa nista prepovedani v okviru resolucije.

ZDA, Južna Koreja in Japonska so v zadnjih tednih večkrat kritizirale Pjongjang zaradi raketnih poskusov. ZDA so po preizkusu hipersoničnih raket uvedle sankcije proti petim Severnim Korejcem, povezanim z balističnim programom. Strokovnjaki ocenjujejo, da želi Severna Koreja s testi prikazati svojo vojaško moč in razvoj raketne tehnologije.

Pjongjang toliko poskusov v tako kratkem času ni izvedel že več desetletij, je na Twitterju opozoril strokovnjak Ankit Panda. Domneva, da je to bodisi vojaško urjenje bodisi nadaljevanje slavij ob več obletnicah. Med drugim so nedavno praznovali 20 let vladanja Kim Džong Una, sledi 80. obletnica rojstva Kimovega očeta, Kim Džong Ila, aprila pa bo minilo 110 let od rojstva ustanovitelja te države Kim Il Sunga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.