"Severna Koreja je izstrelila neidentificirano balistično raketo v Vzhodno morje," je v izjavi zapisal načelnik generalštaba v Seulu, pri čemer je imel v mislih vode, bolj znane kot Japonsko morje.

Izstrelitev je potrdila tudi japonska obalna straža, pri čemer se je sklicevala na informacije japonskega obrambnega ministrstva, in hkrati izdala varnostna opozorila ladjam.

Do današnje izstrelitve, ki je sicer del rekordnega števila letošnjih poskusov orožja v Severni Koreji, je prišlo kmalu po tem, ko je obveščevalna služba Seula opozorila, da se v Pjongjangu pripravljajo na izvedbo novega jedrskega poskusa.

"Zdi se tudi, da je Severna Koreja dokončala gradnjo tretjega predora na svojem podzemnem testnem objektu Punggye-ri na severu države," je novinarjem povedal poslanec v Seulu Yoo Sang-bum.

V petek je v južnokorejsko pristanišče Busan prispela ameriška letalonosilka USS Ronald Reagan, ki z južnokorejsko mornarico sodeluje na skupnih vojaških vajah. V četrtek pa naj bi v Južno Korejo prispela tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki bo med drugim obiskala močno utrjeno mejo med Severno in Južno Korejo.

Washington je ključni zaveznik Seula in ima v Južni Koreji razporejenih približno 28.500 vojakov. Državi že dolgo izvajata skupne vaje, za katere vztrajata, da so izključno obrambne, Severna Koreja pa jih vidi kot priprave na invazijo.