Malo pred izstrelitvijo je Seul skupaj z ameriško vojaško mornarico opravil "vnaprej načrtovano" vajo protiraketne obrambe, še piše v izjavi južnokorejskih oboroženih sil.

Balistična raketa je bila po navedbah južnokorejskih sil izstreljena ob 10.48 po krajevnem času, kmalu po objavi izjave severnokorejske zunanje ministrice Choe Son-hui. Ministrica je namreč pred tem ZDA danes sporočila, da se bo Pjongjang "silovito odzval" na krepitev varnostnega sodelovanja Washingtona z Južno Korejo in Japonsko.

Pjongjang je s poskusom posredno odgovoril tudi na nedeljsko srečanje voditeljev ZDA, Južne Koreje in Japonske ob robu vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) v Phnom Penhu. V skupni izjavi po srečanju so ameriški predsednik Joe Biden, japonski premier Fumio Kišida in južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol napovedali "močan in odločen odgovor", če bo Severna Koreja izvedla nov jedrski poskus.

Stanje na Korejskem polotoku ostaja napeto, potem ko je Pjongjang v nasprotju s sankcijami ZN-a v zadnjih tednih opravil več raketnih poskusov.

Seul in Washington sicer že več mesecev opozarjata, da je Severna Koreja pripravljena izvesti nov jedrski poskus, ki bi bil že sedmi v državi in prvi po letu 2017.