V torek je severnokorejska balistična raketa srednjega dosega preletela Japonsko in občutno zaostrila razmere v regiji.

Južnokorejska vojska je davišnji dogodek označila za "resno provokacijo". Kot so še sporočili iz poveljstva vojske v Seulu, so zjutraj zaznali dve balistični raketi kratkega dosega, ki sta bili z območja Munchona v provinci Kangvon izstreljeni proti Japonskemu morju. Izstrelka sta preletela približno 350 kilometrov na višini 90 kilometrov.

Izstrelitev je potrdila tudi japonska vojska, ki je sporočila, da sta raketi končali v morju zunaj japonske izključne gospodarske cone. Po navedbah namestnika japonskega obrambnega ministra Tošira Ina so bili to balistični izstrelki, ki se lahko izstrelijo s podmornice. Južna Koreja je že pretekli mesec sporočila, da ima informacije, po katerih naj bi se Pjongjang pripravljal na izstrelitev tovrstnih raket, dodaja AFP.

ZDA so v preteklih dneh skupaj z Južno Korejo na območju izvedle skupne pomorske vojaške vaje, ki so se končale le nekaj ur pred današnjo izstrelitvijo severnokorejskih raket. V Pjongjangu so ta teden izstrelitve označili kot "nujni protiukrep" glede na vaje, za katere Washington in Seul trdita, da so izključno obrambne, Severna Koreja pa jih vidi kot priprave na invazijo.

O dogajanju na Korejskem polotoku – predvsem o torkovi izstrelitvi rakete, ki naj bi poletela dlje kot katera koli severnokorejska raketa doslej in povzročila paniko na Japonskem – je ta teden na zahtevo ZDA razpravljal tudi Varnostni svet ZN, a soglasja ni dosegel.

Na stran Pjongjanga se je na zasedanju pričakovano postavila predvsem Kitajska in Washington obtožila izzivanja. Namestnik kitajskega veleposlanika pri ZN-u Geng Šuang je med drugim ocenil, da ZDA "zastrupljajo regionalno varnostno okolje".

Veleposlanica ZDA Linda Thomas-Greenfield je nasprotno pozvala k zaostritvi obstoječih sankcij proti Severni Koreji, kar pa sta Kitajska in Rusija že večkrat preprečili z vetom, ki ga imata kot stalni članici Varnostnega sveta ZN-a.