Harris je zamenjal Lea Varadkarja, ki je prejšnji mesec odstopil tako iz političnih kot osebnih razlogov.

Poslanci so danes z 88 glasovi za in 69 proti podprli imenovanje Harrisa za novega predsednika vlade. Po glasovanju se je Harris poslancem zahvalil za zaupanje, ki so mu ga izkazali.

"To je v glavnem partnerska vlada in voditi jo nameravam v duhu enotnosti, sodelovanja in medsebojnega spoštovanja," je še dodal.

Harris je kandidaturo za vodjo stranke Fine Gael, ki s sabo prinese tudi premierski položaj, napovedal konec marca. Iskanje novega premierja pa se je začelo, ko je Varadkar pred tem napovedal svoj odstop. Uradno je sicer odstopil v ponedeljek in s tem utrl pot za današnje glasovanje.

Varadkar je po današnjem glasovanju izjavil, da je vedno vedel, da bo Harris zasedel najvišji položaj v državi. "To se je zgodilo nekoliko prej, kot je morda načrtoval ali pričakoval. Vendar vem, da bo kos tej nalogi," je dodal.

Po današnji slovesnosti pri predsedniku države Michaelu D. Higginsu je Harris tudi uradno prevzel vodenje vlade in s tem postal doslej najmlajši irski premier. Varadkar je imel ob nastopu položaja leta 2017 38 let.