V ospredju je bilo vprašanje, ali je napad temeljil na islamskem ekstremizmu ali shizofreniji. Sodišče pa je razsodilo, da je bil napadalec kriv kljub trditvam, da trpi za paranoidno shizofrenijo.

Višje deželno sodišče v Münchnu je za 28-letnega obtoženca, identificiranega le kot Abdalrahman A., odločilo, da je kriv poskusa umora in nevarne telesne poškodbe. Njegovi odvetniki so sicer ves čas trdili, da trpi za paranoidno shizofrenijo in da bi moral biti premeščen v psihiatrično bolnišnico.

Predsedujoči sodnik Jochen Boesl pa je na podlagi sedmih izvedenskih mnenj obtoženca razsodil, da je motiv za zločin temeljil na islamskem ekstremizmu. Pri tem je dejal, da je obtoženi pogosto poslušal radijske oddaje z islamistično vsebino in da je najpozneje od maja lani začel razmišljati o udeležbi v džihadu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ti pogledi so ga privedli do tega dejanja. Želel je ubiti nemuslimanske potnike, ker so bili po njegovem mnenju neverniki in zato niso imeli pravice do življenja," je še dodal sodnik.

Sirec, ki je v Nemčijo prišel leta 2014, je 6. novembra lani na hitrem vlaku med mestoma Regensburg in Nürnberg na jugu države z nožem ranil štiri ljudi. Pred napadom se je vedel nenavadno, kot da ima psihične težave, med drugim naj bi na vlaku klical na pomoč.

Policisti so ga kmalu za tem aretirali in odpeljali v psihiatrično bolnišnico, kjer so v prvi oceni ugotovili, da trpi za shizofrenijo in najverjetneje ni kazensko odgovoren za svoja dejanja. Vendar pa je tožilstvo v Münchnu presodilo, da islamističnega ozadja kaznivega dejanja ni mogoče izključiti, in ga premestilo v pripor, kjer je ostal do zdaj.

Islamistični skrajneži so sicer v zadnjih letih v Nemčiji izvedli več nasilnih napadov, med katerimi je bil najhujši divjanje tovornjaka na berlinskem božičnem sejmu decembra 2016, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi.

Po podatkih poročila nemškega urada za zaščito ustave (BfV) se je število oseb, ki so bile podvržene islamskemu ekstremizmu, lani v primerjavi z letom 2020 nekoliko znižalo, vseeno pa notranja ministrica Nancy Faeser opozarja, da morebitna grožnja ostaja visoka.