Dobava osemkolesnih bojnih vozil v treh različicah se bo predvidoma začela septembra 2023 in se nadaljevala do leta 2027.

Izvršni podpredsednik finskega podjetja Jukka Holkeri je ob tem dejal, da je ponosen, da lahko njegovo podjetje slovaškim kopenskim silam zagotovi najsodobnejša bojna vozila.

"Opravili smo intenzivna in produktivna pogajanja s slovaškim obrambnim ministrstvom in industrijo. Skupaj s podjetji Konštrukta Defence, EVPU in CSM ter drugimi lokalnimi podjetji smo ustvarili dolgoročno rešitev, ki Slovaški zagotavlja trajnostno varnost oskrbe," je dejal Holkeri. Pogodba namreč vključuje tudi logistiko, infrastrukturo in strelivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vozila bodo zagotovila osnovne zmogljivosti, ki jih slovaške oborožene sile doslej niso imele," pa je po srečanju s finskim kolegom Anttijem Kaikkonenom novinarjem o pogodbi povedal slovaški obrambni minister Jaroslav Nad.

Po navedbah podjetja Patria naj bi dogovor s Slovaško ustvaril tudi izobraževalne koristi in delovna mesta, ki zagotavljajo delo za desetletja vnaprej. Dobava vozil v treh različicah se bo začela predvidoma septembra prihodnje leto in se nadaljevala do leta 2027, navaja AFP.

Slovaško obrambno ministrstvo je marca izbralo Finsko in vozilo Patrio AMVxp 8 x 8 kot zmagovalca razpisa za nakup oklepnih vozil. Patria AMVxp 8 x 8 je bila po sistemskih testih in oceni študije izvedljivosti na prvem mestu. Konec marca je slovaška vlada obrambnemu ministrstvu odobrila začetek pogajanja s Finsko in podjetjem Patria.