Španska evroposlanka je bila danes znova izvoljena za predsednico skupine za prihodnje zakonodajno obdobje, so sporočili pri S&D-ju.

"Socialni demokrati so pripravljeni prevzeti odgovornost za zagotavljanje napredka, ki ga naši državljani potrebujejo," je ob izvolitvi dejala Perez, ki je bila na srečanju skupine v Bruslju soglasno izvoljena na položaj.

Španka je bila sicer edina kandidatka za vodjo parlamentarne skupine S&D, ki bo tudi v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta druga največja skupina s 136 sedeži.

Izvolitev Perez je pozdravil tudi slovenski evroposlanec iz vrst socialistov Matjaž Nemec. "Iratxe Garcia Perez se je v prejšnjem mandatu izkazala za dobro voditeljico Socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu. Predvsem pozdravljam njeno načelnost pri zagovarjanju temeljnih človekovih pravic ter demokratične, zelene in feministične Evrope," je zapisal v sporočilu za javnost.

V sredo naj bi potekalo še glasovanje za podpredsednike S&D-ja. Za devet mest se po poročanju bruseljskega Politica poteguje enajst kandidatov.

Člani liberalne politične skupine v Evropskem parlamentu (Renew Europe) pa so danes za vodjo znova izbrali francosko evroposlanko Valerie Hayer.

Hayer, ki je članica stranke Preporod francoskega predsednika Emmanuela Macrona, je bila izvoljena z aklamacijo. Hayer je bila po umiku Portugalca Joaa Cotrima de Figueireda edina kandidatka za ta položaj.

"Polni smo ambicij in idej o tem, kako zgraditi močnejšo Evropo, ki bo izboljšala življenja vseh v družbi. Renew Europe je odločen, da bo na čelu pri proevropskih vrednotah v Evropskem parlamentu," je dejala ob ponovni izvolitvi na položaj, ki ga je prvič zasedla januarja letos.

V Renewu bodo v sredo izbirali še osem podpredsednikov. Za prvega podpredsednika sta dva kandidata, za preostalih sedem podpredsedniških mest pa enajst. Med temi je tudi slovenska evroposlanka Irena Joveva (Svoboda), so za STA pojasnili viri v Renewu.

Renew Europe, ki je bila s 102 evropskima poslancema tretja sila v prejšnjem sklicu Evropskega parlamenta, ima zdaj le še 74 poslancev, prehitela jo je skupina Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).