ICJ je pomorsko mejo med državama na novo začrtal tako, da je Somalija dobila območje, ki je potencialno bogato z naravnimi viri. Sodišče je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razsodilo, da med državama "ni dogovorjene pomorske meje", in mejo začrtalo tako, da se je ta zelo približala zahtevam uradnega Mogadiša.

Kenija je sicer obdržala del znotraj 100.000 kvadratnih kilometrov velikega območja v Indijskem oceanu, za katero velja, da bi lahko imelo velika nahajališča nafte in plina.

Po oceni opazovalcev bi lahko imela današnja odločitev sodišča daljnosežne posledice za prihodnost odnosov med državama v eni od najbolj težavnih regij sveta.

Kenija na vzhodu Afrike je že marca bojkotirala javno zaslišanje v Haagu in opozorila tudi na resne varnostne posledice v regiji po razsodbi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prav tako je uradni Nairobi utemeljeval, da ima suverenost nad območjem že od leta 1979, ko je razglasil meje svoje izključne gospodarske cone, kjer ima pravico izkoriščati vire.

Somalija se je leta 2014 obrnila na ICJ z zahtevo po določitvi meje na morju.

Kenija je odločno nasprotovala zahtevi sosednje Somalije po spremembi meje ter svoje stališče utemeljevala z navedbo, da morska meja poteka vodoravno, vzporedno s zemljepisno širino, ter da sta se državi s tem že strinjali. Somalija je te navedbe zanikala in menila, da bi morali mejo potegnili jugovzhodno, tako da bi bila podaljšek državne meje. Sodniki so se danes s tem strinjali.

Somalija je zahtevala tudi odškodnino, ker je Kenija tujim podjetjem že podelila ustrezne koncesije, a je ICJ to zahtevo zavrnil.