Pred tem so ji že na začetku leta odvzeli akademske nazive, nato pa ji odpovedali še delovno razmerje na medicinski fakulteti.

Sebijo Izetbegović je upravni odbor sarajevskega kliničnega centra razrešil v ponedeljek zaradi izgube statusa profesorice na medicinski fakulteti. Obenem je že imenoval novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja Alena Pilava, je poročal sarajevski spletni portal Klix.

Senat Univerze v Sarajevu je Sebiji Izetbegović marca odvzel magistrski naziv in naziv redne profesorice na sarajevski medicinski fakulteti, aprila pa še doktorski naziv, potem ko so ugotovili, da ni verodostojnih dokazov, da je na magistrskem študiju na medicinski fakulteti v Zagrebu opravila vse izpite, ki bi ji omogočili nadaljnji študij na medicinski fakulteti v Sarajevu, kamor se je vpisala kasneje.

Razrešena direktorica je na družbenem omrežju Facebook že napovedala tožbo. "To bo vsekakor imelo sodni epilog, ker jih bom tožila," je zapisala v ponedeljek. Obenem je dodala, da je ponosna na vse, kar je storila. "Bila sem izvrstna direktorica, brez kakršne koli lažne skromnosti. Čas bo to pokazal, sodišče pa dokazalo," je ocenila.

Prvi dvomi o verodostojnosti njenih akademskih nazivov so se v javnosti začeli pojavljati že maja 2021. Da je študirala na obeh omenjenih univerzah, ni sporno, ni pa dokazov, da je študij tudi končala.

Ob zdravniški karieri je Izetbegović dejavna tudi v politiki. Od lani je poslanka soprogove Stranke demokratske akcije (SDA) v skupščini sarajevskega kantona.