Dodatno olje na ogenj prilivajo izjave najvišjih argentinskih predstavnikov, na čelu z Mileiem, ki je Sáncheza označil za arogantnega socialista.

Konflikt med državama je izbruhnil pretekli konec tedna, ko je Milei na konferenci v Madridu, ki jo je organizirala španska skrajno desna stranka Vox, ostro kritiziral socializem, češ da se globalne elite ne zavedajo njegove uničevalnosti in ravni zlorab, ki da jih lahko proizvede.

Temu je dodal komentar o "skorumpirani ženi", s čimer je izzval jezen odziv španske vlade, ker naj bi govoril o Sánchezovi ženi. Tožilstvo je namreč pred kratkim sprožilo in kmalu nato tudi ustavilo preiskavo proti njej zaradi očitkov korupcije, zaradi česar si je španski premier vzel nekaj dni za razmislek o morebitnem odstopu.

Španija je že nekaj ur po nastopu Mileia poklicala svojo veleposlanico v Argentini v domovino, v torek pa je zunanji minister José Manuel Albares javil, da bo tam tudi ostala. "Argentina ne bo več imela španskega veleposlanika," je zatrdil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Predtem je Madrid od Mileia zahteval javno opravičilo za izjave, ki naj bi bile žaljive, a je ta tovrstno dejanje zavrnil in obenem nanizal vrsto obtožb in kritik na račun Sáncheza in španske vlade. Do njega naj bi bili žaljivi in ga označevali za ksenofoba, rasista in zanikovalca znanosti.

Strani vztrajata vsaka pri svojem in tudi v torek se je nadaljevala izmenjava tovrstnih in podobnih izjav. "Ne obstaja precedenčni primer, ko bi vodja države prišel v prestolnico druge države in tam žalil njene institucije ter se očitno vmešaval v njene notranje zadeve," je ob naznanitvi umika veleposlanice dejal Albares.

Milei se je odzval z besedami, da gre za dejanja, značilna na "arogantnega socialista". Pozneje je naznanil, da se 21. junija vrača v Madrid, kjer naj bi mu liberalni inštitut podelil nagrado. "Bomo videli, kako globoko v njegovi krvi teče totalitarizem. Bomo videli, če bo njegov velik kompleks manjvrednosti dovolil španskim liberalcem, da mi podelijo nagradi osebno," je dodal.

Nekoliko je vročo kri poskusila pomiriti argentinska zunanja ministrica Diana Mondino, češ da gre le za anekdoto, ki ne bi smela vplivati na vezi med Španijo in njeno nekdanjo kolonijo.