Neurja so se v ponedeljek razširila tudi po severovzhodnem delu ZDA. Območja je ponekod poleg obilnega dežja in močnega vetra prizadela tudi toča.

Konec prejšnjega tedna je v zvezni državi Arkansas zaradi tornadov umrlo najmanj osem ljudi, v Teksasu je zaradi posledic neurij umrlo sedem ljudi, v Kentuckyju pet, v Oklahomi najmanj dva in eden v Alabami. Med mrtvimi so najmanj štirje otroci, poroča portal ameriške televizije CNN.

O škodi so poročali iz najmanj 20 zveznih držav. Najhuje je bilo v nedeljo, ko so poročali o najintenzivnejših nevihtah letos, vendar se je burno vremensko dogajanje nadaljevalo tudi v ponedeljek.

Nevihte so ponekod poškodovale električno omrežje, zaradi česar je bilo v ponedeljek brez elektrike na območju od Zahodne Virginije do Georgie na jugu in Arkansasa proti zahodu več kot 530.000 odjemalcev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Veter je podiral tudi drevesa, obračal avtomobile, tornadi pa so orali po naseljih in uničevali ameriška lesena bivališča.

Na severu zvezne države Indiana je bil zaradi številnih neurij prestavljen začetek avtomobilistične dirke Indianapolis 500. Navijači so morali zapustiti tribune in si poiskati zavetje.

Svarilo pred tornadi je v ponedeljek veljalo za več kot 16 milijonov, opozorilo pred neurji pa za več kot 30 milijonov ljudi.

Medtem pa na jugu države, predvsem za jug Teksasa ter dele Louisiane in Misisipija, veljajo opozorila za vročino, saj bi se lahko živo srebro povzpelo do 48 stopinj Celzija.