Sudanske varnostne sile so ustrelile štiri protestnike in ranile več deset drugih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Varnostne sile v Omdurmanu, mestu dvojčku sudanske prestolnice Kartum, so na protestnike streljale s pravimi naboji in pri tem ubile štiri protestnike, več deset jih je bilo ranjenih.

Na začetku dneva so se demonstranti predsedniški palači približali na nekaj sto metrov. Vojaki, policisti in paravojaške enote so v množico izstrelili solzivec. "Revolucija se nadaljuje," so vzklikali protestniki, ki so tolkli po bobnih in mahali z zastavami.

"Zdravnike pozivamo, naj pridejo v bolnišnico Arbain v Omdurmanu, saj pučisti proti protestnikom uporabljajo prave naboje in preprečujejo dostop reševalnim vozilom," so dodali. Njihova prošnja je bila objavljena na družbenih omrežjih Sudancev, ki živijo v tujini, saj so oblasti prekinile domače in mednarodne telefonske linije ter spletne storitve.

V Sudanu prodemokratični aktivisti že več kot dva meseca nadaljujejo ulične demonstracije proti vojaškemu prevzemu oblasti. Do zdaj je bilo na protestih v državi po mnenju neodvisnega odbora zdravnikov, ki je del prodemokratičnega gibanja, ubitih že 52 ljudi.

Gneral Abdelu Fatahu Al Burhanu je v vojaškem udaru 25. oktobra prevzel oblast v Sudanu in pridržal premierja Abdalo Hamdoka. Po množičnih protestih in mednarodnih obsodbah mu je dovolil vrnitev na premierski položaj na podlagi dogovora o prehodni vladi. Kritiki dogovor zavračajo, saj je po njihovem mnenju legitimiziral državni udar, Hamdok pa ga zagovarja, saj da se želi izogniti nadaljnjemu prelivanju krvi.