Tako kot že v preteklosti je tudi tokratni protestni sežig izvedel iraški begunec Salwan Momika.

Protest je potekal na trgu v južnem švedskem mestu Malmö, kjer živi veliko priseljencev, po poročanju švedske televizije SVT pa se ga je udeležilo kakih 200 ljudi.

Protest je organiziral iraški kristjan Salwan Momika, čigar protesti, ki so vključevali javno skrunitev muslimanske svete knjige, so v preteklosti sprožili ogorčenje in proteste v muslimanskih državah širom Bližnjega vzhoda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah policije so nekateri ljudje, ki so opazovali dogajanje, izrazili razburjenje, potem ko je Momika zažgal sveto knjigo. Razpoloženje je bilo na trenutke razgreto, je v izjavi zapisala policija in dodala, da je prišlo tudi do nasilnih izgredov.

Po podatkih policije se je dogodek končal, ko je organizator odšel, skupina ljudi pa je ostala na prizorišču.

Policija je zaradi motenja javnega reda in miru pridržala približno deset ljudi, aretirala pa dve osebi, osumljeni nasilnih izgredov, poroča AFP.

Po poročanju lokalnih medijev so nekateri, ki so opazovali dogajanje, v Momiko metali kamenje, video posnetek s prizorišča dogajanja pa je pokazal, kako so nekateri poskušali prebiti kordon, preden jih je ustavila policija.

Momika je v preteklosti že organiziral podobne proteste na Švedskem, na katerih je sežigal Koran. Švedska vlada je sicer skrunitve Korana obsodila kot žaljiva in nespoštljiva dejanja ter jasne provokacije. Vendar pa svojo odločitev, da tovrstne proteste dovoli, brani kot izraz ustavnih pravic do svobode zbiranja, izražanja in protestov.

Danska, kjer so sežgali Koran, je konec avgusta napovedala, da namerava kazensko preganjati sežiganje muslimanske in drugih svetih knjig.