S tem je tlakoval pot svoji strankarski kolegici in novi predsednici socialdemokratov Magdaleni Andersson, da postane prva premierka v državi, če jo potrdi tudi parlament.

Anderssonova trenutno zaseda položaj finančne ministrice, minuli teden pa je Löfvena že nasledila na čelu socialdemokratov. Izvolitev ji je odprla pot do premierskega položaja, za katerega mora sicer prestati še glasovanje v parlamentu. To je predvideno prihodnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Socialdemokrati za njeno izvolitev potrebujejo tako podporo svoje koalicijske partnerice Zelene stranke, s katero tvorijo manjšinsko vlado, kot tudi strank Levica in Center. Slednja je danes že napovedala podporo Anderssonovi, Levica naj bi ravnala enako. Dotlej premier ostaja Löfven.

Löfven je že poleti napovedal, da bo novembra, po sedmih letih na premierskem položaju odstopil. S tem želi dati svojemu nasledniku dovolj časa, da se pripravi na parlamentarne volitve, ki bodo septembra prihodnje leto.

Pred tem je že junija sredi vladne krize odstopil, a ga je nekaj dni pozneje parlament znova izvolil na položaj.

Sprememba v vodstvu socialdemokratov prihaja v obdobju, ko je stranka blizu svoji najnižji ravni priljubljenosti. Desna opozicija, na čelu katere je konservativna Zmerna stranka, se je v zadnjih letih približala proti migracijam usmerjenim Švedskim demokratom, in upa, da ji bo uspelo vladati z njihovo neformalno podporo, še piše AFP.