Vzrok eksplozij za zdaj še ni znan, na teren pa so že prispeli strokovnjaki za eksplozije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 1. ure je policija prejela klice o dveh eksplozijah na različnih lokacijah v mestu Göteborg. Eksploziji sta odjeknili v razmaku deset minut. "Obe lokaciji sta ograjeni, trenutno pa potekajo preiskave," je sporočila policija.

Uro pozneje sta nato odjeknili še dve eksploziji v Norsborgu, predmestju južno od Stockholma, in Nyköpingu, približno sto kilometrov južno od prestolnice. Vse štiri eksplozije so odjeknile v stanovanjskih stavbah in po navedbah policije niso terjale žrtev.

Švedska, kjer je bil lani rekorden porast smrtonosnih kaznivih dejanj, se sicer že več let spopada z razmahom kriminalnih tolp. Lani so zaznali 388 strelskih incidentov, v katerih je umrlo 61 ljudi.

Letos so medtem v državi zaznali 109 eksplozij, lani pa 90 eksplozij in 101 poskus oziroma načrt izvedbe eksplozije. Po navedbah policije je namen bombnih napadov predvsem zastraševanje tarč.