Peking so pozvale k prevzemu odgovornosti za tovrstna enostranska in uničujoča dejanja ter opozorile, naj se jih v prihodnje vzdrži, saj z njimi ogroža varnost na območju.

"Od jutra 17. do jutra 18. septembra smo zaznali skupaj 103 kitajska letala," je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo. Opozorilo je, da bi nadaljnje vojaško nadlegovanje Pekinga lahko privedlo do povečanja napetosti in poslabšanja varnosti na območju. Zato je kitajske oblasti pozvalo, naj nemudoma prenehajo izvajati "takšna uničujoča enostranska dejanja".

Od vseh zaznanih vojaških letal jih je okoli 40 prečkalo tako imenovano sredinsko črto Tajvanske ožine, ki otok ločuje od Kitajske, in vstopilo v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe (ADIZ), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za nov primer že dlje časa trajajočega naraščanja napetosti med Kitajsko in Tajvanom, ki ga Peking vidi kot del svojega ozemlja, pa tudi drugimi državami na indijsko-tihomorskem območju in svetovnimi velesilami, kot so ZDA, ki želijo zamejiti vpliv Kitajske na tem območju in so nedavno tudi prvič odobrile neposredno vojaško pomoč Tajvanu.

Tajpej je že prejšnji teden sporočil, da so v bližini otoka zaznali več kot sto kitajskih vojaških letal in več plovil. Tudi japonsko obrambno ministrstvo je v sredo sporočilo, da je njihova mornarica opazila šest kitajskih ladij, vključno s fregatami, rušilci in letalonosilko Šandong, ki plujejo v vodah približno 650 kilometrov južno od otoka Mijakodžima, vzhodno od Tajvana.