84-letni Avstrijec je doslej večkrat obiskal Afganistan – domnevno tudi zato, da bi dokazal, da gre za varno državo, v katero bi lahko vračali begunce, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fritz, ki je po poročanju avstrijskih medijev tesno povezan s skrajnimi desničarskimi skupinami v Avstriji, je po tem, ko so ga talibanske oblasti osvobodile, v nedeljo prispel v katarsko prestolnico Doha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fritza so talibani aretirali maja lani, potem ko je kljub opozorilu avstrijskih oblasti, ki je v veljavi že leta, odpotoval v Afganistan. "Mislim, da sem imel smolo, vendar se želim še vrniti," je Fritz po navedbah AFP-ja dejal novinarjem ob prihodu v Doho. "Bilo je nekaj prijaznih ljudi, a tudi nekaj neumnih, žal mi je," je dodal.

Avstrijske oblasti so se Katarju zahvalile za posredovanje pri Fritzovi izpustitvi in sporočile, da bo 84-letnik pred vrnitvijo v domovino morda deležen zdravstvene oskrbe v Dohi. Predstavniki talibanske vlade zadeve niso komentirali.

Fritz je sicer po poročanju avstrijskega časopisa Der Standard, ki ga povzema AFP, že v preteklosti rad obiskoval nevarne kraje. Med drugim je bil v Afganistanu v 80. letih prejšnjega stoletja, v zadnjih letih pa tudi v vzhodni Ukrajini. Lani je po potovanju v Afganistan objavil članek z naslovom Počitnice s talibani.