Karimi je zatrdil, da IS v Afganistanu nima več fizičnih utrdb, vendar pa želijo talibani tudi njihovo "nevidno prisotnost" zmanjšati na nič, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Talibani niso razkrili, kje potekajo operacije proti pripadnikom lokalne veje IS-ja. Vendar pa so lokalni mediji poročali, da so jih začeli v prestolnici Kabul in pokrajini Nangarhar na vzhodu države.

V eksploziji v pokrajini Kunar, ki leži ob Nangarharju, so bili medtem ranjeni lokalni talibanski uradnik in še dva pripadnika talibanov. Eden od njiju je v kritičnem stanju, so po poročanju državne tiskovne agencije Baktar povedali talibani. Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče.

IS je sicer v zadnjih tednih prevzela odgovornost za vrsto napadov na talibane v vzhodnih delih države, predvsem v Nangarharju.

Lokalna veja IS-ja - Islamska država Korasan - je napad izvedla tudi konec avgusta na letališču v Kabulu, od koder so po talibanskem prevzemu oblasti v državi evakuirali državljane zahodnih držav in Afganistance. Ubitih je bilo več deset ljudi, tudi 13 ameriških vojakov.