Kdaj naj bi se pogajanja o oživitvi jedrskega sporazuma na Dunaju nadaljevala, sicer še ni jasno.

"Začel se je postopek skrbnega pregleda mnenj ZDA. Iran bo koordinatorju sporočil svoje mnenje v povezavi s tem, ko bo končal pregled," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani.

Iran je prejšnji teden poslal svoje predloge glede končnega osnutka EU-ja, ki na Dunaju usklajuje pogovore o oživitvi pakta. V ponedeljek je Teheran kritiziral ZDA, saj naj bi ameriška administracija zamujala s stališčem do iranskega odgovora na kompromisni predlog EU-ja.

Kmalu po Teheranu so tudi v Washingtonu potrdili, da so se odzvali na iranske predloge.

"Kot veste, smo prek EU-ja prejeli iranske pripombe na predlagano končno besedilo," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price in dodal, da so pregled pripomb končali in svoj odgovor posredovali EU-ju.

Visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je na začetku tedna sicer dejal, da obstaja možnost, da bo srečanje, na katerem bodo obravnavali jedrski dogovor, potekalo konec tega tedna na Dunaju.

Sporazum, ki ga je Iran leta 2015 sklenil z ZDA, Rusijo, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in Kitajsko, zagotavlja civilno naravo iranskega jedrskega programa v zameno za postopno odpravo sankcij proti tej državi. A ZDA so se leta 2018 pod predsednikom Donaldom Trumpom enostransko umaknile iz sporazuma in znova uvedle sankcije proti Iranu. Ta je posledično začel opuščati svoje zaveze iz dogovora.